Símbols com la ç, la ñ o caràcters accentuats podran incloure’s en els noms dominis que vulguem registrar a partir de mitjans d’aquest mes, i que entraran en vigor en el 2010. Es pal·lia així una situació anòmala d’ençà de l’extensió de la Xarxa a tot el món a principis de la dècada dels noranta del segle passat.

La Unió Europea fou la precursora d’aquesta mesura, ja que a principis d’aquest passat setembre va aprovar que a partir del vinent 10 de desembre es puguin registrar dominis .eu (corresponents a European Union) amb caràcters que no entrin en l’estàndard ASCII, una codificació nascuda als Estats Units i basada en l’alfabet emprat per la llengua anglesa, en la qual no s’hi contemplen accents o lletres com la ç o la ñ, pròpies d’idiomes descendents del llatí.

Encara a hores d’ara, Internet deu molt a la cultura anglosaxona en general i als Estats Units en particular; justament fa unes poques setmanes, el país nord-americà va perdre el control que fins ara havia mantingut sobre la ICANN, entitat independent -almenys sobre el paper, encara que a la realitat està molt vinculada al govern nord-americà-. Aquesta subordinació es demostra també en l’àmbit cultural, amb una Internet a la què en molts aspectes li ha costat anys posar-se a l’alçada de les necessitats dels usuaris que no parlen habitualment anglès, malgrat que a la pràctica aquest idioma és extraoficialment la llengua oficial dins la Xarxa de xarxes.

El darrer episodi d’aquesta posada al dia l’ha protagonitzat aquest cap de setmana la mateixa ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), en aprovar en la seva trobada de Seül (Corea del Sud) la introducció de caràcters no-ASCII en els noms de domini de més alt nivell (.com, .org, .net, .info,…) i en els diversos dominis nacionals o de comunitats. Ha estat un llarg camí, doncs les primeres especificacions que proporcionaven suport per als noms de domini internacionalitzats (IDN en anglès) daten del 1996, i els principals navegadors web i sistemes operatius ja ho suporten des de fa més d’una dècada.

A partir del 16 d’aquest mes, els països i comunitats o empreses que gestionen un sufix d’alt nivell podran començar a sol·licitar aquests dominis, que seran operatius a partir de mitjans del 2010.

La mesura facilitarà molt la penetració d’Internet en els països en els quals a la Xarxa de xarxes encara li queda camí per recórrer, ja sigui pel desconeixement de l’anglès de bona part de la seva població, com per la sensació de comoditat que dóna treballar totalment amb el propi idioma. Els que poden sortir-ne perjudicats poden ser les multinacionals i empreses que veuran com el cibersquatting (o ciberokupació) de noms de domini semblants fonèticament a les seves marques registrades, augmentarà. Tot i això, aquestes pràctiques són cada cop més difícils per als ciberokupes.

Recomanem a totes aquelles persones interessades en contractar un domini que inclogui un símbol no-ASCII (lletres accentuades, corresponents a alfabets no llatins com el ciríl·lic o l’àrab,…) que consultin a l’empresa registradora amb la qual treballin habitualment.