Espanya s’ha convertit en el primer país d’Europa i el segon del món després de Brasil amb major nombre d’usuaris de xarxes socials a Internet, segons informa Sebastià Muriel, director general de l’entitat pública Red.es. “Les noves tecnologies de la informació i la comunicació han provocat un canvi sociològic brutal i els seus efectes poden comparar-se amb l’invent de la bombeta elèctrica per Thomas Edison” va afirmar Sebastià Muriel durant la seva intervenció en el I Congrés Internacional Menors en les TIC celebrat a Xixón.

 Amb 24,3 milions d’internautes, el que representa el 60,5 per cent de la població, Espanya ha assolit un nivell elevat d’usuaris de les TIC, encara que la major part corresponen a usuaris joves. El fòrum, que va debatre sobre la relació dels menors d’edat amb les noves tecnologies, ha conclòs que Internet és una eina útil per als nens encara que requereix un ús responsable i un efectiu control per part dels pares per evitar l’accés a continguts nocius.

Els experts que van participar en el congrés van coincidir que “no s’ha de demonitzar” a la Xarxa, perquè “el món virtual no és ni més ni menys perillós que el món real dels que qualsevol persona pot trobar-se fora del món digital en la vida quotidiana”, va afirmar la directora general de Serveis Tecnològics i Societat de la Informació d’Andalusia, Eva Piñar. No obstant això, aconsellen exercir algun tipus de control per part de la família i un major esforç coordinat de les administracions i del sector privat en la formació dels usuaris per evitar riscos.

Les comunitats autònomes d’Espanya han desenvolupat diferents programes destinats a fomentar l’ús d’Internet i al mateix temps garantir els nivells més alts de seguretat possibles, segons van exposar responsables d’aquestes àrees de diverses regions.

Per la seva banda, la directora general de Telecomunicacions de la Junta de Castilla y León, Carolina Blasco, va aprofundir en la diferència de coneixements específics de les TIC entre pares i fills, als que va qualificar com “immigrants digitals i nadius digitals”, respectivament.